Булгаргаз ЕАД внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
Булгаргаз ЕАД внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

Сметките за газ този ноември може да са с близо 80% по-високи от миналогодишните

" Булгаргаз " ЕАД внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заявление за одобряване на цена за ноември, в размер на 166,14 лева./MWh (€84,95 MWh). За съпоставяне цената на газта за октомври 2022 година е с 28,81% по-висока или 233,36 лева./MWh. Преди година - през ноември 2021 година цената на синьото гориво беше със 78,28% по-ниска или 93,19 лева./MWh.

Предложената цена е почти два пъти по-ниска от цените на европейските газови хъбове за доставка през ноември 2022 година, която към 11 октомври 2022 година е към €160 MWh. Тази основна разлика се дължи на извънредно конкурентните цени, получени в границите на извършената от " Булгаргаз " тръжна процедура за доставка на природен газ през ноември, както и на опцията да бъдат доставени цялостните азерски количества по договорна цена през газопровода IGB, показват от сдружението.
 Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди
Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди

Без икономисване на синьо гориво зимата в Европейски Съюз може да бъде тежка

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов аргументира упованията си за продължаващо поевтиняване на синьото гориво и през идващия месец:

" Европейските газохранилища са напълнени 91%. По тази причина, без значение от усложняващата се конюнктура в Украйна, смятам, че опциите на Владимир Путин да употребява природния газ като оръжие в тази обстановка, се изчерпаха. Освен че Европа е готова за отоплителния сезон, само че дружно с това ще отбележа, че Германия безусловно до месец ще пусне два терминала за регазификация на северното си крайбрежие. В същото време газопроводът Норвегия - Дания - Полша и нашия интерконектор са към този момент функционални и Европа се освобождава от съветския природен газ ", сподели Иванов, представен от БНР.
 Природният газ в Европа поевтиня с над 70%
Природният газ в Европа поевтиня с над 70%

Газохранилищата в Европа към този момент са съвсем цялостни

Окончателно предложение за одобряване на цена на природния газ за ноември 2022 година ще бъде подадено в КЕВР на 1 ноември 2022 година, отчитайки котировките на ценообразуващите съставни елементи към 31 октомври 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР